Szabályzat

A RibON ribizlibor verseny szabályzata

 1. Nevezési feltételek
 2. A Borversenyt a Garden Proiect Kft. és a RibON natúr szövetkezet rendezi.
 3. A versenyen részt vehet bármilyen fizikai vagy jogi személy, aki ribizlibort készít. A beérkezett minták bírálati kategóriákba és csoportokba való besorolása a jelen Szabályzat alapján történik.
 4. Mintákat küldhetnek be a versenyre bírálat céljából bortermelő vállalatok és egyéni bortermelők.
 5. A versenyre való nevezéshez a résztvevőknek nyilatkozniuk kell a minta által képviselt bor tétel-mennyiségéről, a nevezési lap szerint, mely része a jelen szabályzatnak.
 6. A nevezőnek tételenként 3 üveg ingyen mintát kell eljuttatni a verseny rendezőjéhez, eredeti kiszerelésben. Amennyiben a kiszerelés nem 0,75 literes, legalább 2 liternek megfelelő mennyiségű palackszám szükséges. A jelentkezési lapon fel kell tüntetni a származási helyet.
 7. A versenyen való részvételhez a nevezőknek mintánként be kell fizetniük a verseny szervezője által előírt nevezési díjat, a szervező által adott tájékoztatás szerint.
 8. A bírálatra benyújtandó bormintáknak a benevezési lap szerint kell szerepelniük.
 9. A borverseny lebonyolítása és a bizottság működése
 10. A minták beérkezésekor a verseny szervezője nemzetközi szakértőkből álló bizottságot nevez ki, melynek az a feladata, hogy a Szabályzatban előírtak szerint elvégzi az osztályba sorolást a nevezési lapon feltüntetett jellemzők alapján: fehér, piros és fekete.
 11. A borverseny szabályzatának betartását a Borverseny Elnöke felügyeli. A Borverseny Elnöke nem vesz részt a bírálatban, A borok értékelése a Szervező által összeállított Bíráló bizottság által történik. A bizottság hét elismert WSET kóstolási szakértőből áll. A bíráló bizottság munkáját a Bizottsági elnök felügyeli. Feladata elvégzésében a Borverseny Elnöke nyújthat segítséget.
 12. A Bizottsági Elnök feladatai a következők:

- a kóstolás megkezdése előtt ellenőrzi a kóstolás előkészületeit,

- ellenőrzi a kóstolási minták helyes sorrendjét, a minták felbontását, hőmérsékletüket, nevezés szerinti azonosságukat és a bizottság tagjai előtti anonimitásukat, valamint figyel a kiszolgálás megfelelő színvonalára,

- ellenőrzi a technikai titkárság munkáját: tájékoztatja a titkárság tagjait a kóstolásra érkező mintákról, valamint ellenőrzi a bírálati pontszám kiszámítását.

- amennyiben szükségesnek ítéli, elrendeli a minta visszakóstolását, olyan esetekben, amikor:

 1. a) a bizottság tagjainak többsége ezt megkívánja,
 2. b) a tagok által adott pontszámok jelentős eltérést mutatnak,
 3. c) a normálistól eltérő ízről érkezik jelentés, vagy borhiba gyanúja merül fel,
 4. d) kivételes esetekben, amikor a bor értékelése a helytelen besorolás miatt nem megfelelően történt.
 5. A kóstolás teljes időtartamában meg kell tartani a borok anonimitását, valamint be kell tartani az alábbiakat:

- a bizottság elkülönítetten dolgozik, csendben, olyan fényforrás mellett, amely nem változtatja meg a bor színét. Abban a helyiségben, ahol a kóstolás történik, csak azok tartózkodhatnak, akik részt vesznek a kóstolás lebonyolításában. A kóstolóteremben lehetőség szerint 20-24 °C hőmérsékletet kívánatos biztosítani. Tilos a dohányzás és szigorúan csendet kell tartani,

- a palackok felnyitása a bizottság tagjainak látókörén kívül történik,

- a kóstolópoharak a borkostolásra alkalmas poharak lehetnek

 1. A bizottság reggel 9.00-től 14.00-ig dolgozik. Kóstolási ülésenként maximum 18 minta, kerül bírálatra, ezen az Elnök változtathat a borminták számának függvényében.

A borminta sorozatok, valamint a kóstolási sorrend kialakításakor a meghatározó szempontok:

- szín: fehér, rosé, vörös - cukortartalom: a szárazabb borokkal kell kezdeni

- évjárat szerint: a fiatalabb borokkal kezdődik a sor A borok az alábbi hőmérsékleten kerülnek bírálatra:- vörös borok: 16-18 °C,

III. Bírálati lap

 1. A borok értékelése az O.I.V. által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lapon történik és a londoni boriskola WSET szisztematikus borkostolás alapján.
 2. Amennyiben egy vagy több bizottsági tag nem találja a mintát megfelelőnek, kezdeményezheti(k) annak kizárását. Amennyiben szükséges, a bizottsági tagok egyöntetű döntése alapján a minta kizárható.
 3. A bírálók által adott pontokat a technikai titkárság összesíti, majd a számolt átlag alapján adja a bor végleges pontszámát. Az átlagnál bármely irányban 5 pontnál jobban eltérő pontszámok közül a leginkább eltérő pontszám (pozitív és negatív irányban is) nem kerül beszámításra.
 4. A díjak odaítélése
 5. A Garden Proiect és a RibON natúr szövetkezet Kitüntető Oklevéllel elismert borok kategóriájában az alábbi érmek kerülnek odaítélésre: Nagy Aranyérem (legalább 92 pont), Ezüstérem (legalább 88 pont), Bronzérem (legalább 84 pont) Az érmek száma nem haladhatja meg a nevezett borok főkategóriánkénti 30%-át, amennyiben mégis több, a 30%-ot meghaladó rész arányában, a borverseny elnöksége megemeli a ponthatárokat. (Törtszámok esetén a pontszámot a kerekítési szabályai szerint állapítják meg)
 6. A "RibON legjobb ribizli fajtabora": Amennyiben egy adott fajtából legalább 5 minta érkezik, akkor a fajtán belül a legnagyobb pontszámot elért, legalább arany érmes bor nyeri el a "RibON legjobb ribizli fajtabora" címet, amely az oklevélen is feltüntetésre kerül.

 

Fotógaléria

A kosár tartalma
Empty cart icon
A kosarad üres
Részösszeg: RON
A szállítási díj és a kedvezményes kód a rendelési űrlapnál lesz kiszámítva
Rendelés leadása
Válassz nyelvet